piątek, 30 grudnia 2016

Wegański pasztet z fasoli Mung

Ziarenka fasoli Mung są bardzo malutkie,ale kryją w sobie ogromną moc. Otóż ziarenka tej fasoli oczyszczają organizm z wszelkich toksyn. Często lekarze zalecają jeść tą fasolkę przy rożnych chorobach. Mung zawiera wysoką ilość magnezu i manganu, więc wpływa bardzo korzystnie na nasz układ nerwowy. Te malutkie ziarenka obniżają poziom cukru we krwi, zapobiegają osteoporozie, rakowi piersi, udarom.Moimi ulubionymi właściwościami tej fasolki jest to, ze opóźnia procesy starzenia i jest niskokaloryczna, więc wspomaga odchudzanie 😊 O właściwościach tej fasolki mogłabym jeszcze długo pisać, ale przejdę teraz do pasztetu. Pasztet jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Doskonale smakuje z dodatkiem pieczywa z pomidorem lub ogórkiem kiszonym. Zapraszam do wypróbowania😉



Składniki:
fasola Mung 2 szklanki,
kasza jaglana 1 torebka,
cebula 1 szt,
sos sojowy 4 łyżki,
liść laurowy 2 szt,
ziele angielskie szczypta,
owoc jałowca 2 szt,
goździki 3 szt,
cząber 1 łyżeczka,
majeranek pół łyżeczki,
kminek pół łyżeczki,
pieprz do smaku,
sol do smaku,
olej pół szklanki + olej do smażenia i posmarowania blaszki,
bułka tarta 2 łyżki,

Sposób przygotowania:

Fasole Mung płuczemy i moczymy przez noc. Następnego dnia zmieniamy wodę i gotujemy fasole do miękkości. Kasze jaglaną gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Następnie odcedzamy i dodajemy kasze do fasolki. Cebule siekamy i podsmażamy na oleju z liściem laurowym, goździkami, zielem angielskim i owocem jałowca. Gdy cebulka będzie przyrumieniona to wyciągamy zioła i dodajemy cebulkę do fasolki z kaszą. Następnie dodajemy sos sojowy, olej i pozostałe przyprawy i miksujemy wszystko blenderem na gładką masę. Blaszkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tarta. Gotową masę wylewamy do keksowki. Pieczemy w 170 stopniach prze 1 h. Upieczony pasztet odstawiamy do ostygnięcia, następnie przechowujemy w lodowce. Pasztet najlepiej się kroi następnego dnia. Smacznego😊


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz