środa, 5 kwietnia 2017

Klops z jajkiem

Czy tak jak mi klops z jajkiem kojarzy Wam się ze świątecznym śniadaniem wielkanocnym? Jeżeli jeszcze go nie nie robiliście przygotowałam dla Was przepis na tą pyszną przystawkę. Pychotka


Składniki:

  • 0,5 kg mielonej łopatki
  • 4 jajka
  • 2 suche bułki
  • mleko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garści natki pietruszki świeżej lub mrożonej
Sposób wykonania:
  1. Dwa jajka gotujemy na twardo, studzimy. 
  2. Pozostałe jajka mieszamy z mięsem, namoczonymi w mleku i wyciśniętymi bułkami i przyprawami. 
  3. Dodajemy obrany i wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz bułkę tartą jeżeli mięso jest za rzadkie. Mieszamy.
  4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy połowę masy mięsnej, kładziemy na niej ugotowane (i obrane) jajka i wykładamy pozostałe mięso. 
  5. Wierzch klopsa posypujemy bułką tartą i pieczemy około godziny w temperaturze 180⁰.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...