środa, 1 lutego 2017

Ciasto kinder country

Długo trwało zanim zrobiłam to ciasto. W internecie króluje już dłuższy czas a u mnie dopiero teraz. Opinie były podzielone większość była pozytywnych i wychwalających to ciasto ale spotkałam się też z opiniami negatywnymi lub bezstronnymi. Ja przychylam się do opinii bezstronnej. Na mnie ciasto wrażenia nie zrobiło. Zmieniłam jego przygotowanie zmniejszając i zwiększając nie które składniki. Gdyby było przygotowane wg przepisu to już raczej by była klapa. 



Składniki:
  • Warstwa biała:
  • 250 ml zimnej kremówki 30%
  • 150 g mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • 2 szkl pszenicy ekspandowanej
  • Warstwa ciemna:
  • 200 ml zimnej kremówki
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • Dodatkowo;
  • 1 szkl pszenicy ekspandowanej
  • herbatniki 
Przygotowanie:
Warstwa biała:
Białe czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Odłożyć do ostudzenia. Czekolada powinna być zimna ale płynna. Ciepła w połączeniu z zimną kremówką się zważy.
Zimną kremówkę razem z mascarpone zmiksować na sztywno. Wlewać powoli czekoladę i mieszać łyżką nie miksować. Wsypywać partiami pszenicę i wymieszać. 
Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę herbatników i rozsmarować białą masę. Na niej ponownie ułożyć warstwę herbatników.
Warstwa ciemna:
Mleczną i gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odłożyć odo studzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Do zimnej ale płynnej czekolady dodawać po łyżce bitej śmietany i energicznie wymieszać. Ciemną masę rozsmarować równomiernie na herbatnikach i posypać pszenicą.
Ciasto odłożyć w chłodne miejsce najlepiej na całą noc by herbatniki zmiękły. 
Ps. Przed podaniem wyciągnąć ciasto wcześniej by uzyskało temperaturę pokojową. Przynajmniej mi takie smakowało bardziej.
W większości przepisach do białej masy dodawane są 3 szklanki pszenicy uważam, że to za dużo. Już przy dwóch masa była dosyć sucha.



4 komentarze:

  1. Zawsze warto samemu zrobić, by przekonać się czy smakuje, czy nie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego przy tylu pozytywnych opiniach postanowiłam zrobić, jednak to ciasto do moich ulubionych się nie zakwalifikowało. :)

      Usuń
  2. również robiłam to ciacho, ale przy trzech szklankach pszenicy dawałam 250 g kremówki i tyle samo mascarpone, wtedy nie jest za suche :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, można się skusić i zgrzeszyć.... Mimo, iż jest to konkretna dawka energii, tak, mała kosteczka, jak najbardziej nie zaszkodzi:). Zawsze można się usprawiedliwiać tym, że w cieście jest gorzka czekolada. A ta zawiera magnez, cynk, polifenole i masę innych pozytywnych związków.

    OdpowiedzUsuń