Spaghetti z soczewicą 1

Spaghetti z soczewicą

Kuchnia włoska jest bez wątpienia jedną z najbardziej popularnych, o ile nie najpopularniejszą, zagraniczną kuchnią w Polsce. Osobiście uwielbiam czerpać z niej we własnej kuchni, co pewnie łatwo zauważyć po publikowanych przeze mnie przepisach. Pomidory i zioła pojawiają się w nich bardzo często. Tym razem zaprezentuję Wam kolejny przepis na wege spaghetti á la Bolognese, gdzie w roli mięsa wystąpi… czerwona soczewica. Jak zrobiłam to spaghetti w domu, to rodzice się zajadali, a Tata nie mógł uwierzyć, że nie dałam do niego gotowego sosu w proszku. No, gdzie, JA?? Fixom i innym proszkom mówię stanowcze „nie”, a efekt jest równie pyszny (a jak dla mnie nawet lepszy) i dużo zdrowszy. Zapraszam po przepis na spaghetti z soczewicą!

 

 

Składniki:

  • makaron spaghetti pełnoziarnisty
  • czerwona soczewica
  • cebula
  • papryka
  • pomidory (w sezonie świeże, po sezonie można użyć tych w puszki)
  • koncentrat pomidorowy (opcjonalnie; można pominąć, gdy używamy pomidorów z puszki)
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie / bazylia / oregano
  • olej rzepakowy
  • do posypania: tarty żółty ser / wegański parmezan / płatki drożdżowe (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

  1. Soczewicę zalać wrzątkiem i zostawić, żeby namokła (wyjątkowo przy tym daniu polecam namoczyć czerwoną soczewicę).
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pomidory sparzyć, obrać i pokroić, paprykę umyć i pokroić w kostkę. Cebulę lekko zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać pomidory i dusić pod przykryciem około 10 minut aż pomidory będą się rozpadać.
  3. Kawałki pomidorów rozgnieść do konsystencji sosu, dodać paprykę i soczewicę.
  4. Nastawić wodę na makaron i ugotować go w lekko osolonej wodzie w czasie, kiedy w sosie gotuje się soczewica.
  5. Gdy makaron będzie prawie gotowy, doprawić sos odrobiną pieprzu, ziołami i ewentualnie dodać koncentrat pomidorowy. W ten sposób makaron i sos są gotowe w tym samym czasie ?.
  6. Nałożyć na talerze, posypać tartym serem albo płatkami drożdżowymi albo wegańskim parmezanem i suszonymi albo świeżymi ziołami.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Spaghetti z soczewicą
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

10 komentarzy

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.