piątek, 31 marca 2017

Babka Snickers

Babka snickers jest przepyszna, którą Wam bardzo polecam. Wilgotna, długo utrzymuje swoją świeżość. Może i Wy skusicie się i upieczecie na święta lub w weekend do kawki czy herbatki.
Szybka w przygotowaniu, ale również szybko znika.
Całość babki polana czekoladowym karmelem i posypana snickersem.
"Niebo w gębie"

Składniki
Ciasto
280 g mąki pszennej
1 szklanka cukru
250 g masła
200 ml mleka
3 batoniki snickersy + 1 do dekoracji
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao

Polewa
200 g cukru
65 g wody
200 g śmietany kremówki
100 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej

Do rondelka wsypać cukier i wlać wodę. Podgrzewać na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje.Wlać śmietanę i podgrzewać aż karmel będzie brązowy, na koniec dodać pokruszoną czekoladę i mieszając podgrzewać do roztopienia czekolady.
Lekko przestudzić i polać ciasto.


Ciasto
Snickersy pokroić drobno i zalać mlekiem. Dobrze wymieszać i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie ponownie dobrze wymieszać.
Jajka utrzeć z cukrem na gładką puszystą masę. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i wsypywać stopniowo do masy jajecznej stale ucierając.
Masło roztopić wystudzić i wlać do ciasta ucierając. Na koniec dodać mleko ze snickersami i wymieszać.

Blaszkę prostokątną jak na keks o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut do tzw suchego patyczka.
Po upieczeniu wystudzić ciasto i polać karmelem.
Posypać pokrojonym snickersem.

babka snickers


3 komentarze: