... Tekst alternatywny ...

Owocowe szaleństwo na śniadanie!

Kocham owoce. Wszystkie bez wyjątku. I bardzo ubolewam, że nie powinno się ich jeść w drugiej połowie dnia. Choć, przyznam szczerze, że czasem łamię ten zakaz i zjem, owoc na podwieczorek czy nawet na kolację. I jestem szczęśliwa z tego powodu.
Od dłuższego czasu po internetach, krążą zdjęcia owoców zawijanych w papier ryżowy. Co to właściwie jest i z czym to się je? Postanowiłam zgłębić tę tajemnicę!
„Fruit Spring Rolls”, czyli owocowe, wiosenne rolki. Są kolorowe, smaczne, zdrowe a z sosem smakują obłędnie.
Dziś mam dla was, krótką instrukcję, oraz kilka dipów do wiosennych zawijasów.





PODSTAWOWY SKŁADNIK:

Papier ryżowy.

DODATKI:

Wszystkie owoce, bez wyjątku.

PLUS:

Ugotowany ryż, nasiona lnu, sezamu, chia, czarnuszka, mięta.



WYKONANIE:

W miski wlewamy wrzącą wodę. Moczymy papier ryżowy, pojedynczo przez około 10-15 sekund. Aż, zrobi się przezroczysty. Wykładamy na płaskiej i wilgotnej powierzchni.
Owoce kroimy w plastry lub w paski. W zależności od owocu. Układamy na papierze. Jeśli zdecydujemy się na dodanie ugotowanego ryżu, to układamy razem z owocami. I zawijamy. Odkładamy na talerz.




DIPY:

CYNAMONOWY:



  • Jogurt naturalny, cynamon w proszku, miód.

CZEKOLADOWY:

  • Awokado, banan, kakao, miód.

OWOCOWY:

  • Owoce na przykład : maliny, borówki, truskawki, jeżyny, jogurt naturalny.


KOKOSOWY:

  • Gęste mleczko kokosowe, wiórka kokosowe.

    MIODOWO- CYTRYNOWY:


    • Miód, sok z cytryny, jogurt plus 3 łyżeczki mleka roślinnego.


    ORZECHOWY:

    • Masło orzechowe, mleko.
KARMELOWY:


  • Masło orzechowe, daktyl bez pestek, moczone, szczypta soli.


    Wszystkie składniki na wybrany dip, dokładnie ze sobą mieszamy w blenderze.



    PS: Wiesz, że w papier ryżowy możesz zawinąć też warzywa?




    Jeśli potrzebujesz dokładniejszej instrukcji pisz na : fitkolezanka@gmail.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 FIT KOLEŻANKA , Blogger