wtorek, 28 marca 2017

Arabska Moussaka



Moussaka kojarzy się z typowo grecką potrawą.
Jednak różne wersje tego dania, którego bazowym składnikiem są oberżyny - bakłażany, są znane również na Bałkanach, w północnej Afryce oraz krajach Arabskich.
Dzisiaj przygotowałam Moussakę z Lewantu.
To pieczona potrawa z bakłażanów, pomidorów oraz ciecierzycy.
Może być podawana na gorąco lub na zimno.
Polana sosem sezamowo jogurtowym.....
Jest cudowna! Ta potrawa zabierze Was w podróż w dalekie zakątki świata!

Składniki:
2 duże bakłażany
1 papryka
1 opakowanie krojonych pomidorów w puszce
duża garść pomidorków koktajlowych
4 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
tymianek
chilli
oliwa z oliwek
1 opakowanie ciecierzycy w puszce
1 cebula

Sos:
około 200 g jogurtu
garść sezamu
1 łyżka oliwy
pietruszka

Bakłażany obrać, pokroić cienko wzdłuż. Podsmażyć na oliwie.
Do naczynia żaroodpornego dodać około 3 łyżek oliwy.
Dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę.
Dodać też bakłażany, pokrojoną paprykę, pomidory, obrane ząbki czosnku, posiekaną pietruszkę (część zostaw do posypania), ciecierzycę (odsączoną) oraz przyprawy.
Pozostaw na 30 minut, potem piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Gdy warzywa będą rumiane i miękkie wyjmij je z piekarnika (około 30 minut).

Sos sezamowy:
Podpraż sezam. Wystudź. Zmiel z oliwą na pastę.
Dodaj jogurt i posiekaną pietruszkę.
Wymieszaj.

Moussakę posyp pietruszką i polej sosem :) Smaczenego!

Na podstawie przepisu:
https://thehappyfoodie.co.uk/recipes/moussaka-with-tahini-moussaka-bil-tahina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz