... Tekst alternatywny ...

Tęczowy deser z chia!



Wiosna, wiosna! Ach, to Ty!
I z tej okazji, mam dla Was wiosenny i bardzo  kolorowy przepis!
Na tęczowy deser z chia! Jest to prawdziwa bomba witaminowa.
Dzięki, różnym kolorom w deserze, zapewniamy sobie różnych witamin i minerałów.
A nasiona chia, to doskonałe źródło białka.





SKŁADNIKI NA 4-6 PORCJE.

DO KAŻDEGO KOLORU POTRZEBUJESZ:



  • Ulubione mleko - 1/2 szklanki.
  • Miód lub syrop klonowy - 1 łyżeczka.
  • Nasiona chia-  3 łyżki.

KOLORY:

  • ŻÓŁTY : Banan plus 1/4 ananasa.
  • POMARAŃCZOWY: Dojrzałe,obrane mango.
  • CZERWONY: Garść truskawek plus 1/4 gotowanego buraka.
  • FIOLET: Pół szklanki borówek plus kilka malin.
  • NIEBIESKI: szklanka borówek lub jeżyn.
  • ZIELONY: 1/2 banana plus dwa kiwi ( lub 1/2 szklanki szpinaku świeżego).


  • DODATKOWO: Świeże owoce do dekoracji.




WYKONANIE:

Każdy kolor robimy osobno. Mieszamy owoce/warzywa na wybrany kolor z mlekiem i słodzikiem na gęsty mus. Używamy blendera kuchennego. Gotowy mus wlewamy do pojemnika/słoiczka razem z nasionami chia (po 3 łyżeczki na każdy kolor). Mieszamy i chowamy do lodówki na około 2-3 godziny. I taką samą czynność wykonujemy z każdym kolorem.
W wysokiej szklance układamy mus z owoców kolorami, w dowolnej kolejności. Dekorujemy świeżymi owocami.
Gotowe!

3 komentarze:

  1. Ślicznie to wygląda, a przynajmniej ja mam tak, że jak coś jest ładne, to aż mi lepiej smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uważam, że estetyka potraw jest bardzo ważna :)
      Tego nauczyłam się w pracy i tak mi zostało :)

      Usuń
  2. Genialnie wygląda i na pewno musi też tak smakować. Wypróbuje przepis!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 FIT KOLEŻANKA , Blogger