niedziela, 1 stycznia 2017

Pierogi z brokułem i serem feta

Pierogi z brokułem i serem feta to wspaniała alternatywa na bezmięsny obiad. Jestem ogromnym pierogożercą i uwielbiam pierogi w różnych odsłonach. W tym wydaniu były również pyszne. Delikatny smak brokuła w połączeniu z wyrazistym smakiem sera feta i czosnku to znakomity farsz na pierożki. Często w moim domu przygotowywałam pierogi ze szpinakiem i serem feta, lecz odkąd wypróbowałam tej wersji to mogłabym je jeść na okrągło😃 Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej wersji pierogów to serdecznie polecam. Myślę, ze Wam również posmakują😉





Składniki:
ciasto na pierogi:
mąka pszenna 3 i 1/3 szklanki + do podsypywania,
woda ciepła 1 szklanka,
sol pół łyżeczki,
olej 2 łyżki,
farsz:
brokuł mały,
ser feta 15 dag,
czosnek 2 ząbki,
dodatkowo:
masło 5 dag,
sol do gotowania pierogów,
Sposób przygotowania:
Mąkę łączymy z olejem i solą. Stopniowo dodajemy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 15 min, aby odpoczęło. 
Brokuła zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i dusimy tłuczkiem do ziemniaków. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy brokuł będzie już zimny to dodajemy do niego ser feta i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy widelcem, aż składniki się ze sobą połączą. 
Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy kolka. Na każdy krążek nakładamy farsz, następnie składamy na pół i dokładnie zlepiamy.
 Na wrzącą wodę wrzucamy pierogi, mieszamy drewnianą łyżką i gotujemy 3 min. Następnie wyciągamy łyżką cedzakową.
Masło rozpuszczamy i polewamy nim ugotowane pierożki. Smacznego :-)

1 komentarz:

  1. Ser feta musi nadać lekko innego smaku, jak typowe pierogi. Musi być pyszny!
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń