piątek, 24 marca 2017

Sałatka brokułowa z jajkami i tofu

Zapraszam na wiosenną sałatkę z brokułami, jajkami, tofu z sosem majonezowym. Sałatka idealnie sprawdzi się także na Wielkanocny stół :) 
Składniki:
- 1-2 brokuły,
- 4-5 jajek,
- ok 90-180 g tofu.

Sos:
- 3 łyżki majonezu,
- 2-3 łyżeczki musztardy (np. Sarepskiej),
- 1 łyżka jogurtu typu greckiego/1 łyżka kefiru,
- sól, pieprz,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka miodu.

Wykonanie:
Wodę zagotowujemy, solimy, myjemy brokuła, dzielimy na różyczki, wrzucamy do zagotowanej wody na 3-5 min. (aby nie za bardzo rozgotować, tylko je lekko zblanszować. Jajka gotujemy na twardo. Następnie tofu kroimy w kostkę. Łączymy z sosem, mieszamy, przyprawiamy do smaku. 

Sos:
wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari