Owsianka zapiekana z jabłkiem

Owsianka zapiekana 2

Bardzo lubię owsiankę. Zazwyczaj podaję ją z owocami, miodem czy orzechami. W wersji zapiekanej w piekarniku smakuje naprawdę pysznie i jest dobrym pomysłem na zimowe śniadanie.

Składniki na dwie porcje:

  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 duże jabłko
  • garść orzechów włoskich i/lub migdałów
  • do dekoracji: kawałek jabłka, kilka płatków migdałowych

Płatki owsiane zalać mlekiem i odstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin. Można zostawić na całą noc.

Po namoczeniu, ewentualny nadmiar mleka odlać przy pomocy sitka.

Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Orzechy i migdały drobno posiekać.

Do płatków dodać miód, utarte jabłka, orzechy i migdały. Owsianka w moim wydaniu nie jest bardzo słodka. Jeśli wolicie słodszą, możecie dodać więcej miodu. Wszystko wymieszać łyżką i przełożyć do dwóch kokilek o średnicy 9 cm.

Owsiankę zapiekać ok. 25  minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu udekorować cienko pokrojonym jabłkiem i płatkami migdałowymi.

Owsianka zapiekana

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.