2017/03/21

Makaron szpinakowy z warzywami

Oficjalnie rozpoczynamy wiosnę! Cieszę się bardzo i w ten piękny dzień prezentuję kolejny przepis, w sam raz na wiosenne obiady czy kolacje. Zielony, kolorowy, bo z warzywami, które w słonecznej Italii jedzą z przyjemnością! Kocham Włochy i tą miłością chcę zarazić każdego mojego czytelnika! Skusisz się na dzisiejszy przepis?



Makaron szpinakowy z warzywami / 2 porcje



Składniki:

  • 2 porcje makaronu z dodatkiem szpinaku
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 bakłażana
  • 1/2 szklanki różyczek brokuła
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek konserwowego groszku
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego



Przygotowanie:

  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Warzywa kroimy w kostkę, poza różyczkami brokuła.
  • Na oleju rzepakowym smażymy wszystkie warzywa, aż będą miękkie.
  • Dodajemy suszony tymianek, odsączony groszek i słodką paprykę w proszku, doprawiamy do smaku.
  • Mieszamy z ugotowanym makaronem.
  • Gasimy płomień.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu.
  • Makaron polecam posypać startym parmezanem lub grana padano.
  • Można użyć innego, średniej wielkości makaronu. Duży wybór makaronów ma np. sklep Biedronka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz