Pieczony pstrąg z warzywami i masłem tymiankowym
Taki pyszny, zdrowy i kolorowy pieczony pstrąg to danie, które przygotujesz łatwo i szybko. Aromatyczne masło tymiankowe doda pstrągowi super ziołowego smaku. A do tego warzywa. Dużo warzyw! Zielonych brokuł, czerwonej cebuli i kolorowych papryk.
Pstrąg pieczony z warzywami i masłem tymiankowym to danie efektowne, dlatego możesz je upiec na rodzinne spotkanie lub kolację z przyjaciółmi. Najpierw biesiadnicy będą zachwyceni wrażeniami wzrokowymi, a potem smakowymi.
A przecież lubisz, jak goście chwalą Twoje zdolności kulinarne. Właśnie taki pieczony pstrąg z warzywami jest do tego świetną okazją. Pieczony pstrąg z warzywami i masłem tymiankowym to potrawa niebanalna i warta zrobienia :)
Składniki na pieczony pstrąg z warzywami i masłem tymiankowym
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 brokuł
1 czerwona cebula
5 ząbków czosnku
2 łyżki miękkiego masła
2 plasterki limonki
2 łyżki listków świeżego tymianku
2 łyżki oleju
sól
pieprz czarny
Przygotowanie dania pieczony pstrąg z warzywami i masłem tymiankowym
...
- Masło wymieszaj z listkami świeżego tymianku. Odstaw.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
- Brokuła pokrój na różyczki. Gotuj 4 minut w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw.
- Obie papryki pokrój w paski.
- Czerwoną cebulę pokrój na ósemki.
- Pstrągi opłucz i osusz. Natnij skórę w 4-5 miejscach.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej pstrągi. Faszeruj pstrągi masłem tymiankowym i paskami obu papryk.
- Pozostałą paprykę, brokuła, czerwoną cebulę oraz ząbki czosnku wyłóż między pstrągami.
- Plasterki limonki pokrój na ćwiartki i włóż je w nacięcia w skórze pstrągów.
- Dopraw solą i czarnym pieprzem. Skrop olejem.
- Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut.
- Podawaj z ryżem i sałatą z sosem winegret.
Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl