» Przepisy » Przepisy według głównych składników » Brokuły » Pieczony pstrąg z warzywami i masłem tymiankowym

Pieczony pstrąg z warzywami i masłem tymiankowym


1 5 5
2017-03-17
łatwe
Porcje: 2-4
Kuchnia europejska
Pieczony pstrąg z warzywami i masłem tymiankowym

Taki pyszny, zdrowy i kolorowy pieczony pstrąg to danie, które przygotujesz łatwo i szybko. Aromatyczne masło tymiankowe doda pstrągowi super ziołowego smaku. A do tego warzywa. Dużo warzyw! Zielonych brokuł, czerwonej cebuli i kolorowych papryk.

Pstrąg pieczony z warzywami i masłem tymiankowym to danie efektowne, dlatego możesz je upiec na rodzinne spotkanie lub kolację z przyjaciółmi. Najpierw biesiadnicy będą zachwyceni wrażeniami wzrokowymi, a potem smakowymi.

A przecież lubisz, jak goście chwalą Twoje zdolności kulinarne. Właśnie taki pieczony pstrąg z warzywami jest do tego świetną okazją. Pieczony pstrąg z warzywami i masłem tymiankowym to potrawa niebanalna i warta zrobienia :)


Składniki na pieczony pstrąg z warzywami i masłem tymiankowym

2 świeże i wypatroszone pstrągi
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 brokuł
1 czerwona cebula
5 ząbków czosnku
2 łyżki miękkiego masła
2 plasterki limonki
2 łyżki listków świeżego tymianku
2 łyżki oleju
sól
pieprz czarny

Przygotowanie dania pieczony pstrąg z warzywami i masłem tymiankowym

...

  1. Masło wymieszaj z listkami świeżego tymianku. Odstaw.
  2. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
  3. Brokuła pokrój na różyczki. Gotuj 4 minut w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw.
  4. Obie papryki pokrój w paski.
  5. Czerwoną cebulę pokrój na ósemki.
  6. Pstrągi opłucz i osusz. Natnij skórę w 4-5 miejscach.
  7. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej pstrągi. Faszeruj pstrągi masłem tymiankowym i paskami obu papryk.
  8. Pozostałą paprykę, brokuła, czerwoną cebulę oraz ząbki czosnku wyłóż między pstrągami.
  9. Plasterki limonki pokrój na ćwiartki i włóż je w nacięcia w skórze pstrągów.
  10. Dopraw solą i czarnym pieprzem. Skrop olejem.
  11. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut.
  12. Podawaj z ryżem i sałatą z sosem winegret.

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.