Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to

Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to
Dziękuję za wsparcie! :)

Japoński chleb mleczny Hokkaido

Japoński chleb mleczny Hokkaido

Japoński chleb mleczny Hokkaido

Japoński chleb mleczny Hokkaido


Chleb o egzotycznie brzmiącej nazwie "Hokkaido Milk Toast". Dla mnie bardzo podobny do naszej polskiej chałki. Bardzo smaczny, delikatny i puszysty o pięknym maślanym zapachu. Polecam bo jest prosty i szybki do zrobienia.

Źródło przepisu: en.christinesrecipes.com 


Składniki na foremkę 25x10 cm:


340 g mąki pszennej, użyłem typ 480
54 g cukru
5 g soli
6 g mleka pełnotłustego w proszku
7 g drożdży instant (lub 20 g drożdży świeżych)
33 g mleka
37 g śmietanki kremowej
1 średnie jajko
115 g kleiku z mąki (Tang Zhong) opis wykonania na samym końcu przepisu
30 g roztopionego masła

Do posmarowania chleba:
- żółtko jajka roztrzepane z niewielka ilością wody i szczyptą soli.


Na początku wymieszaj w misce: mleko, śmietankę, jajko i  kleik z mąki - Tang Zhong (przestudzony do temperatury pokojowej ). 

Dodaj sól, cukier, mleko w proszku i drożdże. Dokładnie wymieszaj.

Dodaj mąkę i wyrób dokładnie ciasto (15-20 minut), aż będzie gładkie i sprężyste.

Następnie dodaj przestudzone do temperatury pokojowej masło i wgniataj w ciasto, aż się wchłonie.

Przykryj i zostaw do wyrastania na ok. 1 godzinę (ciasto powinno podwoić objętość).

Po tym czasie podziel ciasto na 3 równe części, uformuj w kulki i zostaw przykryte na 15 minut w temperaturze pokojowej.

Każdą część rozwałkuj na potrójną szerokość formy, następnie złóż i zroluj w sposób pokazany na en.christinesrecipes.com

Przenieś rolki ciasta do natłuszczonej formy (szwem do dołu).

Przykryj i zostaw do wyrastania na ok. 45-60 minut, najlepiej w ciepłym miejscu (ciasto powinno podwoić objętość).

Posmaruj chleb żółtkiem roztrzepanym z niewielka ilością wody i szczyptą soli. Można posypać nasionami, ja dałem na wierzch trochę sezamu.

 Wstaw do nagrzanego do 170-180 °C piekarnika i piecz ok. 30 minut, aż do zrumienienia skórki.

Studź na kratce.

Smacznego :)



Przygotowanie kleiku z mąki (Tang Zhong):


25 g mąki pszennej 
125 g wody (można zastąpić mlekiem)


W małym rondelku wymieszaj wodę i mąkę, aby nie było grudek.

Ogrzewaj na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając łyżką, aż osiągnie temperaturę 65 °C.

Zdejmij z ognia i mieszaj  tak długo, aż zgęstnieje i będzie przypominać kisiel.  

Przed dodaniem do ciasta wystudź do temperatury pokojowej

Komentarze

  1. Wygląda tak, że wzdycham do niego :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To znaczy, że trzeba koniecznie upiec. Jest w miarę prosty i składniki ogólnodostępne.
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Cudowny chleb. Zrobiłam w wersji wytrawnej (jedynie 4 g cukru), gdyż słodkie gryzło mi się z rzodkiewką, którą planuję na kolację i cebulką. Pomimo to wyszedł bardzo puchaty, leciutki, przepyszny. Następnym razem zrobię podwójną porcję :)

      Usuń
    3. Cieszę się, że się udał i smakował!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty