... Tekst alternatywny ...

Babeczki na orzechowym spodzie z kiwi.



Lubicie kiwi? Bo ja bardzo!
I mam dla was przepis, na deser z tym „włochatym” owocem.
Pyszne babeczki, na orzechowym spodzie, z kremem z limonki, awokado i kiwi.
Bez pieczenia, bez mąki, rafinowanego cukru i mleka!






SKŁADNIKI NA 12 SZTUK.

CIASTO:


  • Wiórki kokosowe - 1 szklanka.
  • Orzechy włoskie, łuskane - 1 szklanka.
  • Daktyle, bez pestek, moczone - 1/2 szklanki.

KREM:

  • Dojrzałe awokado - 3 sztuki.
  • Sok z limonki - 1/2 szklanki.
  • Skórka z limonki - 1 łyżeczka.
  • Miód - 3 łyżeczki (ja nie dodaje miodu)
  • Kiwi, obrane - 2 sztuki.

DEKORACJA.

  • Kiwi, obrane - 2 sztuki.


WYKONANIE:

Składniki na ciasto, dokładnie miksujemy. Jeśli jest za suche, dodajemy ulubione mleko.
W formie na muffinki wykładamy do każdej formy, po 1,5 łyżki ciasta. Chowamy do lodówki na godzinę.
Składniki na krem dokładnie miksujemy na gęsty krem. Krem wykładamy na schłodzone ciasto i dekorujemy plasterkiem kiwi. Chowamy do lodówki, na kolejne 2 godziny.
Schłodzone babeczki wykładamy na talerzyk i zachwycamy gości!




RADA: Ja do kremu dodaje wiórki kokosowe. Około pół szklanki :)

2 komentarze:

  1. Super pomysł! I można tak robić praktycznie z każdym owocem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie lubię gotować, piec ani nic z tych rzeczy, ale te babeczki są obłędne i chyba jednak odwiedzę kuchnię...

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 FIT KOLEŻANKA , Blogger