Kopytka

Kopytka

Przepis podstawowy. Znane i lubiane kopytka 🙂 Wspaniały dodatek do mięs czy sosów.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • ok. 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.

Po ugotowaniu odlać wodę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej.

Kopytka 3

Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko, 1 łyżeczkę soli oraz mąkę (na początku dodać 1 szklankę mąki).

Zagnieść ciasto. Jeżeli zbyt się klei, dodać więcej mąki. Ilość mąki podana jest orientacyjnie (dużo zależy od ziemniaków).

Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i formować z niego wałeczki.

Wałeczki kroić nożem w kopytka.

Kopytka wrzucać partiami na gotującą się, osoloną wodę.

Gotować ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.

Kopytka 2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.