Mięso z piersi indyka świetnie komponuje się ze słodkim smakiem suszonych owoców. Wszystko zapieczone w pysznej zalewie miodowo-cytrynowej.
Składniki:
- ok. 400 g sznycli z piersi indyka (ok. 5 porcji)
- 80 g suszonych śliwek
- 40 g suszonych moreli
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- sól
- pieprz
Sznycle z indyka rozbić tłuczkiem na cieńsze porcje. Dokładnie natrzeć solą i pieprzem. Na środku każdej porcji ułożyć drobno pokrojone morele i śliwki. Sznycle zwijać wzdłuż krótszego boku. W razie potrzeby użyć wykałaczek do utrzymania farszu.
Sok z cytryny wymieszać z miodem, oliwą i sosem sojowym.
Mięso ułożyć w misce i zalać przygotowaną zalewą. Odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia wraz z zalewą. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180°C. W czasie pieczenia kilka razy polać mięso zalewą znajdującą się w naczyniu.