poniedziałek, 13 marca 2017

kremowy gratin z ziemniaków z karmelizowaną cebulą i parmezanem

No i kolejny ziemniaczany strzał w dziesiątkę. W punkt kremowe, z wierzchu chrupiące, przełamane słodyczą cebuli. Cudo.


Składniki:
- 6 średnich, równych ziemniaków
- 2 duże cebule
- dwie łyżki parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki 30%
- gałązka kopru
- 2 łyżki cukru
- łyżka octu balsamicznego
- dwie łyżki masła + trochę do posmarowania formy
- sól i pieprz do smaku

Zaczynam od karmelizowania cebuli, ponieważ ten proces trwa najdłużej. Cebulę obieram i kroję w piórka. Na patelni rozgrzewam dwie łyżki masła i wrzucam cebulę. Gdy się zeszkli dodaję cukier, ocet balsamiczny i sól do smaku. Zostawiam na małym ogniu i często mieszając smażę do uzyskania konsystencji konfitury.
Ziemniaki obieram, kroję na cieniutkie, równe plasterki. Układam dachówkowo w wysmarowanej masłem formie do tarty. Na ziemniaki wykładam skarmelizowaną cebulkę.

W rondlu rozgrzewam śmietankę, dodaję pokrojony w cienkie plasterki czosnek i gałązkę kopru. Zagotowuję i pozostawiam na wolnym ogniu jeszcze na 5-7 minut, żeby smaki dobrze się połączyły i przyprawiam solą i pieprzem. Tak przygotowaną śmietanką zalewam ziemniaki, na koniec posypuję parmezanem.

zapiekam w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok 20 minut (czas zależny jest od gatunku ziemniaków, podczas pieczenia należy sprawdzić, czy plasterki są już miękkie)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design