Pieczone placki jaglane

placki-jaglane-2

Chrupiące placki z kaszy jaglanej z dodatkiem parmezanu. Świetnie sprawdzą się jako przekąska. Są lekko pikantne dzięki dodatkowi chilli i pieprzu.

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej + 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 30 g drobno utartego parmezanu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • szczypta zmielonego chilli
  • Do posypania: świeżo zmielony czerwony pieprz

Kaszę przesypać na sitko z drobnymi oczkami i dokładnie opłukać, najpierw zimną, a następnie gorącą wodą. W małym garnuszku zagotować ok. 300 ml wody z dodatkiem łyżeczki soli. Na gotującą się wodę dodać kaszę. Gotować pod przykryciem aż kasza wchłonie całą wodę (ok. 15 minut).

Kaszę lekko przestudzić i wymieszać z jajkiem, utartym parmezanem, szczyptą soli, szczyptą pieprzu, ziołami prowansalskimi. Doprawić chilli.

Masę nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko uklepując masę, formować okrągłe placuszki. Z podanego przepisu uzyskałam 10 średniej wielkości placków. Wierzch posypać zmielonym czerwonym pieprzem.

Piec 25 minut w temperaturze 190°C.

placki-jaglane

Źródło: www.mojdietetyk.pl (przepis zmodyfikowany)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.