2017/03/12

Jajka zapiekane z ciecierzycą i brokułami

Nie ma nic lepszego niż ciepłe śniadanie, zwłaszcza w weekendy. Dzisiaj przedstawiam kolejny pomysł na zapiekane jajka. Taka porcja wystarczy spokojnie dla dwóch osób, bardzo syte śniadanie i to bez dodatku mięsa! Chrupiące podpłomyki to świetny dodatek do jajecznego śniadania.


Jajka zapiekane z ciecierzycą i brokułami

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki różyczek brokuła
  • 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 cebuli
  • 1 łyżka czerwonej papryki w proszku
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:
  • Cebulę i czosnek obieramy.
  • Kroimy na plasterki.
  • Na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek z cebulą i czerwoną papryką w proszku.
  • Dodajemy brokuły oraz odsączoną z zalewy cieciorkę.
  • Gdy brokuły będą już miękkie, doprawiamy do smaku.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek.
  • Do naczynia przekładamy warzywa.
  • Na wierzch wbijamy dwa jajka.
  • Zapiekamy w temp. 180 st. przez nie dłużej niż kwadrans.
  • Podajemy z podpłomykami.


1 komentarz:

  1. Przepyszne! Celnie trafia w moje gusta smakowe :D p.s. piękne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń