piątek, 10 marca 2017

Kokosowe Ladoo


Kokosowe Ladoo 
Oto przepis na cudowne, kokosowe słodkości prosto z Indii!
Uwielbiam połączenie mleka i orzecha kokosowego!
Te kuleczki po prostu rozpływają się w ustach!
Są fajną alternatywą dla tych sklepowych, z dużą ilością dziwnych rzeczy w składzie.
Do tego przepisu potrzeba tylko trzech składników :)
Polecam również wcześniejszy przepis na Ladoo z mąki besan  - tutaj

Składniki:
3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 i 1/4 szklanek mielonego kokosu (wiórek lub mrożonego)
szczypta kardamonu i cynamonu (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Gotuj kokos i mleko na średnim ogniu przez około 30 minut, aż stanie się gęste.
Mieszaj i użyj nieprzywieranej patelni.
Dodaj cukier i przyprawy. Gotuj przez około 10 minut.
Wystudź. Formuj kulki i obtaczaj je w wiórkach kokosowych :)


Źródło:
http://www.manjulaskitchen.com/coconut-ladoo/
Ps. w wersji dla leniuszków polecam pokombinować z zagęszczonym mlekiem ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz