sobota, 29 października 2016

Spaghetti Napoli

Kolejny makaronowy przepis. Tym razem zapraszam na spaghetti Napoli z aromatycznym sosem pomidorowym. Przygotowanie jest proste i szybkie, dlatego danie idealnie sprawdzi się w roli błyskawicznego obiadu.


Składniki
  • 400 g pomidorów z puszki (można również użyć świeżych, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę)
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 90 g cebuli
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 10 listków bazylii
  • 30 g parmezanu
  • 300 g makaronu do spaghetti
Przygotowanie 

Cebulkę pokrojoną w kostkę oraz 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę podsmażamy na oliwie. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pomidory, passatę oraz suche przyprawy i cukier. Sos gotujemy na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje.

W tym czasie można zacząć gotować makaron.


Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną świeżą bazylię oraz starty parmezan. Mieszamy sos z odcedzonym makaronem. Podajemy udekorowane listkiem bazylii.



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz