Ale pasztet! – wegański “pasztet” z soczewicą

Myśląc “pasztet” mamy przed oczami potrawę przygotowaną z mięsa z ewentualnym dodatkiem grzybów, sera lub warzyw. Dzisiaj zaburzę troszkę Waszą wizję i odwrócę proporcje składników. Co z tego wyjdzie? Zobaczcie sami 🙂

 

Pasztet warzywny

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • 1 burak,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mały seler
  • 3 ziemniaki,
  • 3 cebule,
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1/2 szklanki soczewicy/ciecierzycy
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3 łyżki oleju
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • lubczyk, bazylia, majeranek, curry, pieprz, sól (opcjonalnie)

Obierz cebulę i czosnek, drobno pokrój i zeszklij na oleju. Marchewkę, buraka, pietruszkę i seler obierz i rozdrobnij za pomocą maszyny lub tarki – przełóż do garnka, dodaj cebulę z czosnkiem oraz wcześniej opłukaną soczewicę, zalej wodą i gotuj przez 10 – 15 minut. W międzyczasie obierz i ugotuj ziemniaki. Po ostygnięciu wszystko ze sobą wymieszaj, dodaj drobno pokrojone suszone pomidory, posiekaną natkę pietruszki oraz zioła i przyprawy. Jeśli chcesz uzyskać idealnie gładką konsystencję pasztetu, zblenduj dokładnie całą masę. Nagrzej piekarnik do 180 ºC, wyłóż przygotowaną masę do foremek i piecz przez około 50 minut.

Smacznego!

LOGO

 

Wartość odżywcza w 100 g:

  • wartość energetyczna – 118,3 g
  • białko – 4,8 g
  • tłuszcze – 3,0 g
  • węglowodany – 20,9 g
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
msbeauty
msbeauty
7 lat temu

Hmm… ciekawe jak smakuje:)

~Kinga
~Kinga
7 lat temu

Nie lubię pasztetów, ale taki byłabym w stanie zjeść.

JaNina
JaNina
6 lat temu

Super przepis! Lekki a zarazem sycący pasztet – taki jak lubię. Polecam!

Anka
Anka
5 lat temu

Pasztety roślinne są bardzo smaczne 🙂