piątek, 3 marca 2017

Twaróg śniadaniowy

Pierwszy raz sama robiłam biały ser. Chciałabym podzielić się z Wami swoim sposobem.

Składniki:
- 2 litry krowiego mleka
- 2 łyżki śmietany
- 2 rzodkiewki
- przyprawy: sól

Sposób przygotowania:
1. Mleko krowie (najlepiej nie ze sklepu tylko od gospodarza) przelewamy do garnka i zostawiamy dopóki się nie zsiądzie.
2. Następnie zsiadłe mleko podgrzewamy do ok. 60 stopni. NIE WOLNO ZAGOTOWAĆ!!!
3. Czekamy aż podgrzane mleko wystygnie i odcedzamy je na pielusze tetrowej lub gazie. Nie możemy zbyt długo odcedzać, żeby ser nie był suchy.
4. Do sera dodajemy sól, śmietanę oraz posiekaną rzodkiewkę.


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz