piątek, 3 marca 2017

Karkówka pieczona pod warzywami

Składniki:
- ok. 600g karkówki wieprzowej
- 2 cebule
- ok. 10 plastrów boczku wędzonego
- 3 duże marchewki
- ok. 10 średnich ziemniaków
- 3 łyżki oleju
- przyprawy: papryka słodka i ostra, sól, oregano, tymianek

Sposób przygotowania:
1. Z oleju i przypraw zrobić marynatę i nasmarować nią pokrojoną w plastry karkówkę.
2. Cebulę kroimy w piórka, marchew- w plastry, ziemniaki- w pół plastry.
3. 2 plastry boczku pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na nim cebulę
4. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kolejno: karkówkę, cebulę, marchew, ziemniaki (delikatnie je posolić) i resztę boczku.
5. Piec w 160-180 st.


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz