SAŁATKA OWOCOWA

Lekka i orzeźwiająca sałatka owocowa. Może pełnić funkcję drugiego śniadania lub deseru. Sprawdzi się również na różnego rodzaju imprezach. Jest to wersja zimowa sałatki, gdyż składa się z owoców dostępnych zimną, a do tego zawiera dodatek cynamonu. Pyszna i pełna witamin, zaspokaja pragnienie na "coś słodkiego" 😉


 Składniki:
(porcja dla 2 osób)

  • 1 banan
  • ok. 200 g melona
  • 5-6 szt. winogron czerwonych
  • ok. 10 szt. winogron zielonych
  • 1 jabłko
  • 1 kiwi
  • 1/2 granatu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • kasza jaglana ekspandowana (do dekoracji)
Wykonanie:

Banana obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Melona obieramy ze skóry, oczyszczamy środek, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Winogrona dokładnie myjemy, czerwone winogrona kroimy na ćwiartki, a zielona na pół. Jabłko obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Kiwi obieramy ze skóry, usuwamy biały środek i kroimy w kostkę. Wyłuskujemy ziarenka granatu. W misce mieszamy pokrojone owoce z cynamonem. Wierzch posypujemy ekspandowaną kaszą jaglaną.

  


  

Komentarze

  1. Super sałatka :) Taką właśnie lubię :) Smaczna i zdrowa :)

    Pozdrawiam serdecznie,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zawsze staram się gotować smacznie i zdrowo - to u mnie podstawa ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny