niedziela, 15 stycznia 2017

Francuskie rożki z marmoladą i orzechami pekan

Ciasto francuskie ze sklepu  możemy przechowywać przez długi czas w lodówce, więc warto go mieć w razie niespodziewanych gości. Kiedy nie mamy w domu żadnych słodkości, a okazuje się, że za chwile ktoś nas odwiedzi to z takiego ciasta przygotujemy bardzo szybko pyszne łakocie. Ciasto francuskie nie jest trudne do zrobienia, lecz jest bardzo pracochłonne, więc czasami możemy poratować się ciastem kupnym. Można z niego wyczarować pyszne ciasteczka, ciasto lub rogaliki. Ja  tym razem przygotowałam rożki z marmoladą z pysznymi orzechami pekan. Zapraszam 😊 




Składniki:
ciasto francuskie 375 g,
marmolada wieloowocowa pół małego słoika,
orzechy pekan 20 szt,
jajko 1 szt,
cukier puder do posypania,

Sposób przygotowania:
Gotowe ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy. Kroimy na dowolnej wielkości kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy 1 łyżeczkę marmolady. Ciasto składamy na ukos na pół i zlepiamy bardzo dokładnie boki. Ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim ciastka. Na każdy środek rożka układamy orzecha pekan i lekko go wgniatamy. Piekarnik rozgrzewamy, następnie wstawiamy  blaszkę do piekarnika i pieczemy ciastka w 170 stopniach przez 15 min. do zrumienienia. Upieczone ciastka odstawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego😊  

1 komentarz:

  1. Pięknie wyglądają! Kocham wszystko co z ciastem francuskim. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń