... Tekst alternatywny ...

Limonkowa tarta z awokado.



Limonkowa tarta z awokado? Ha ! Dziś znów Cię zadziwię.
Leć po zakupy i rozgrzewaj piekarnik. A nie! Czekaj! Piekarnik nie będzie Ci potrzebny, bo tarta jest bez pieczenia.





SKŁADNIKI:


CIASTO:

  • Daktyle, bez pestek, moczone - 16 sztuk.
  • Kasza gryczana niepalona, lekko gotowana - 1 szklanka.
  • Wiórki kokosowe - 1/2 szklanki.
  • Kakao - 3 łyżki.
  • Olej kokosowy - 1 łyżka.

MASA:

  • Awokado, dojrzałe - 4 sztuki.
  • Sok z limonki - 1/2 szklanki.
  • Olej kokosowy - 3 łyżki.
  • Syrop klonowy - 1/2 szklanki.
  • Skórka z limonki.

WYKONANIE:

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy. Wyrobione ciasto przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Przyciskamy spód. Chowamy do lodówki na 2 godziny.
Z awokado usuwamy pestkę i wyciągamy środek. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
Wykładamy na ciasto. Chowamy do lodówki na 3-4 godziny. Schłodzone ciasto dekorujemy i podajemy. Smacznego!





9 komentarzy:

  1. Zamiast kaszy gryczanej może być kasza jaglana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze powiem, że nie mam pojęcia. Nie próbowałam :)

      Usuń
  2. Myślę żę spokojnie może być i kasza jaglana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podane proporcje są na blaszkę o jakiej średnicy?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czym można zastąpić syrop klonowy?

    OdpowiedzUsuń
  5. daktyle suszone czy swieze,szklanka kaszy na sucho czy juz ugotowanej?

    OdpowiedzUsuń
  6. A próbowałaś moze z miodem gryczanym? Nie przepadam za klasycznym lipowym, wielokwiatowym itp, ale nie jestem przekonana, ze z gryczanym będzie dobrze smakował.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 FIT KOLEŻANKA , Blogger