2/27/2017

Klopsiki w occie

No to mamy koniec karnawału. Niektórzy świętowali Ostatki w weekend, inni świętować będą dopiero jutro. Klopsiki w occie to potrawa, która sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach. To przekąska stara jak świat, i uważam, że nie bez powodu gości właśnie na naszych stołach od tylu lat. Postanowiłam jednak nieco tą przekąskę urozmaicić. Do mielonego dodałam gałkę muszkatołową. Dzięki temu klopsiki stały się wyraźniejsze i intensywniejsze w smaku. Marynowane klopsiki najlepiej zrobić na minimum dobę przed podaniem, wtedy smaki się przegryzą a klopsiki będą jeszcze lepsze w smaku.

Składniki:

  • 1,5 kg mielonego mięsa
  • 3 jajka
  • bułka
  • 3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
zalewa
  • 2 cebule
  • 1 duża marchew
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki gorczycy
  • 6 łyżek cukru
  • łyżka soli
Sposób przygotowania: Bułkę moczymy w wodzie. Do naczynia wkładamy mięso. Dodajemy bułkę i gałkę muszkatołową. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Odrywamy po kawałku mięsa, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Cebulę kroimy w piórka, marchew w cienkie plasterki. Wszystkie składniki zalewy razem z warzywami zagotowujemy i gotujemy ok. 10 minut. Czekamy aż zalewa przestygnie. Wkładamy usmażone klopsiki. Mieszamy. Przykrywami i wkładamy do lodówki. Trzymamy pod przykryciem przez min. dobę.

Ilość porcji: 6-8
Czas przygotowania: 1,30 h plus marynowanie
Koszt przygotowania: ok. 20 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger