wtorek, 10 listopada 2015

Ciasto Kokietka


Ciasto pochodzi ze zbioru przepisów siostry Anastazji. To przekładaniec, który pięknie wygląda na stale i świetnie smakuje. Doskonale nadaje się na wszelkie imprezy, gdyż swoimi barwami rozweseli stół, a ponadto doskonale zachowa swój wygląd. Wykonanie ciasta nie jest trudne lecz trochę czasochłonne, ale serdecznie polecam spróbować.









Składniki na ciasto miodowe:
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżki miodu 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 70 g margaryny
  • 1/2 łyżeczki sody


Z podanych składników wyrobić ciasto. Blachę (25x35) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec ok. 40 minut w temp. 170 stopni C.

Składniki na biszkopt:
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki letniej wody


Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku i miksować. Następnie dodajemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wodą. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w temp. 180 stopni C.


Składniki na masę jabłkową:
  • 1kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 1 galaretka agrestowa


Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli jest dużo soku to odciskamy trochę. Przełożyć do garnka i prażyć na łyżce masła kilka minut. Dodać proszek galaretki i chwilkę smażyć.


Składniki na masę makową:
  • 1 puszka gotowej masy makowej ok. 900g
  • 2 galaretki cytrynowe

Galaretki zalać 1/4 szklanki gorącej wody, chwilę odczekać, aby napęczniała i dobrze wymieszać. Tężejącą galaretkę wymieszać z masą makową. Uwaga masa szybko tężeje.


Składniki na masę z serkami:
  • 500 g serka homogenizowanego waniliowego lub truskawkowego
  • 2 galaretki truskawkowe

 Galaretki zalać 1/2  szklanki gorącej wody chwilę odczekać, aby napęczniała i dobrze wymieszać. Tężejącą galaretkę wymieszać z serkami. Uwaga masa szybko tężeje.

Dodatkowo:
  • dowolne owoce na wierzch (ja nie dodałam, ponieważ mi się nie zmieściły w formie i by mi się wylała galaretka)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe rozrobione w 700 ml gorącej wody

Przełożenie:
Ciasto miodowe+masa jabłkowa+masa makowa+biszkopt+masa z serków+owoce+galaretka






Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...