Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym

Delikatne pulpety z piersi kurczaka w sosie pomidorowym. Smaczne i proste danie obiadowe. Proponuję podawać z ziemniakami lub makaronem, posypane natką pietruszki i liśćmi bazylii. Przepis na około 15 średniej wielkości pulpetów.

Pulpety:

  • 500 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • 1/2 cebuli
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Sos pomidorowy:

  • 500 g passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Dodatkowo:

  • garść tartej mozzarelli
  • garść liści bazylii i natki pietruszki

Bułkę namoczyć przez chwilę w ciepłej wodzie.

W maszynce do mięsa zmielić mięso z piersi kurczaka, cebulę oraz bułkę (po odciśnięciu z wody).

Wymieszać z solą, pieprzem oraz jajkiem.

Z powstałej masy uformować ręką małe pulpety.

Smażyć na dobrze rozgrzanym na patelni oleju – po kilka minut z obu stron.

Passatę wlać do garnka i wymieszać z solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i oregano.

Gotować bez przykrycia, na małym ogniu przez około 15 minut.

Do sosu dodać pulpety. Gotować pod przykryciem przez kolejne 15 minut.

W razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem.

Przed podaniem posypać drobno startą mozzarellą, posiekaną natką pietruszki i liśćmi bazylii.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.