Rurki z bitą śmietaną

rurki 2

Kupiłam ostatnio foremki do rurek i produkcja ruszyła 🙂 Delikatne, chrupiące rurki z bitą śmietaną. Łatwe do wykonania ale dość czasochłonne.

Porcja na około 25 rurek długości 9 cm:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 200 g masła + około 10 g do wysmarowania foremek
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • około 1/3 szklanki cukru (do obtoczenia rurek)

Z mąki, zimnego masła, śmietany i cukru waniliowego wyrobić ciasto. Wstawić na około pół godziny do lodówki przykrywając folią. Odrywać mniejsze kawałki i wałkować w prostokątny kształt o grubości około 1-1,5 mm. Wykrawać długie paski, które następnie nawijać na wysmarowane masłem foremki do rurek. Nawijać zaczynając od węższej części rurki. Obtoczyć w cukrze.

Gotowe rurki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec około 15 minut w temperaturze 200°C.

Bita śmietana:

  • 500 g śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru

Ubić śmietanę z cukrem i przygotować bitą śmietanę.

Wystudzone rurki zdjąć z foremek i nadziać bitą śmietaną.

rurki 3

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.