Pęczak z kurczakiem i pieczarkami

Pęczak

Kasza pęczak z kurczakiem i pieczarkami. Łatwe do wykonania danie obiadowe. Nigdy nie przepadałam za kaszą, jednak w tym wydaniu bardzo mi smakuje.

Składniki:

  • 250 g mięsa z piersi kurczaka
  • 100 g kaszy pęczak
  • 250 g pieczarek
  • 1 mała natka pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • łyżeczka masła
  • 50 g sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku

Pierś kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na drobne kawałki.

Cebulę dokładnie posiekać w kostkę.

Na patelni rozpuścić masło.

Cebulę podsmażyć. Dodać kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 10 minut.

W tym czasie pieczarki pokroić w drobną kostkę.

Dodać na patelnię i dalej podsmażać na małym ogniu.

Kaszę zalać jedną szklanką gorącego bulionu. Zostawić pod przykryciem.

Gdy kasza wchłonie wodę a pieczarki będą już podsmażone, wsypać kaszę na patelnię.

Do całości dodać drugą szklankę bulionu. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 10 minut.

Po tym czasie dodać około pół szklanki gorącej wody.

Całość podgrzewać około 25 minut (aż kasza zmięknie). W razie konieczności uzupełniać gorącą wodą.

Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

Kaszę podawać posypaną startym serem.

Pęczak 2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.