piątek, 16 grudnia 2016

Zupa krem z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki z prażonym słonecznikiem

Doskonały pomysł na zupę, dla tych którzy są znudzeni tradycyjnymi zupami i poszukują nowych i ciekawych smaków. Pieczona papryka nadaje zupie oryginalnego smaku, a orientalne przyprawy nadają jej doskonałego aromatu. Prażony słonecznik to idealny dodatek. Zamiast słonecznika możemy również dodać prażone migdały, które są również znakomitym dodatkiem.Smacznego💗






Składniki:
woda 6,5 szklanki,
soczewica czerwona 1,5 szklanki,
papryka czerwona 1 szt,
marchew 1 szt,
ziemniak 2 szt,
pietruszka korzeń 1 szt,
cebula pół szt,
czosnek 1 ząbek,
liść laurowy 1 szt,
ziele angielskie mielone szczypta,
kmin rzymski 1 łyżeczka,
kurkuma mielona pół łyżeczki,
kolendra mielona 1 łyżeczka,
papryka słodka mielona pół łyżeczki,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
słonecznik 1/4 szklanki,

Sposób przygotowania:
Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju w garnku, w którym będziemy robić zupę. Kiedy cebulka zacznie się rumienić, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, paprykę słodką, kolendrę, kmin rzymski oraz kurkumę i chwile podsmażamy, aby przyprawy uwolniły swój aromat. Następnie zalewamy cebulkę z przyprawami wodą. Soczewice dokładnie płuczemy w wodzie i dodajemy do cebuli. Marchew, ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy drobno i dodajemy do zupy. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Paprykę czerwoną kroimy na pół, pozbawiamy ją gniazda nasiennego, kładziemy na wysmarowana olejem blaszkę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach do momentu aż papryka będzie miękka. Upieczoną paprykę obieramy ze skorki i dodajemy do zupy. Z ugotowanej zupki wyciągamy liść laurowy i miksujemy zupę na gładki krem. Na suchą patelnie wsypujemy słonecznik. Kładziemy patelnie na palnik o malej mocy i prażymy słonecznik. Zmiksowaną zupę nalać do miseczek i posypać  prażonym słonecznikiem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz