czwartek, 23 lutego 2017

Sernik w biszkopcie orzechowym

Sernik i ciasto orzechowe, przełożone masą maślano-śmietanową. Ciasto bardzo fajnie się prezentuje i smakoszom serników powinno przypaść do gustu. Trochę czasu trzeba poświęcić na wykonanie, ale ja pracę rozłożyłam sobie na dwa dni. Jednego dnia upiekłam biszkopt i sernik, a drugiego przełożyłam ciasto, ale oczywiście można zrobić to tego samego dnia. Przepis znalazłam tutaj jak szukałam ciasto z ciastem orzechowym.











Składniki: (blacha 20x25)

Biszkopt:

  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 100 g masła
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 1 kg białego sera (trzykrotnie zmielonego) lub dobrego wiaderkowego
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
Masa maślano-śmietanowa:
  • 400 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 300 g masła
  • 5 czubatych łyżek cukru pudru
  • cukier waniliowy
Polewa:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, a następnie żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem. Dodać partiami masło i nadal ucierać. Przesianą mąkę wymieszać z utartymi orzechami i proszkiem do pieczenia, dodać do masy i całość zmiksować. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia przelać ciasto i piec w temp. 170 stopni C, około 35 minut. Wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki.

Masa serowa:

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać ser, budyń w proszku i mąkę. Zmiksować i wylać masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60 minut w temp. 160 stopni C. Dobrze wystudzić. 

Masa maślano-śmietanowa:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Partiami dodawać śmietanę i lekko zmiksować. Masę podzielić na dwie równe części.

Polewa:

Czekoladę podgrzać w kąpieli wodnej z kremówką, do momentu uzyskania płynnej konsystencji.

Przełożenie:

Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę masy śmietanowej i wyrównać. Następnie wyłożyć sernik i rozsmarować resztę masy śmietanowej, a na to drugi blat ciasta. Polać polewą i posypać posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce przynajmniej 12 godzin.

















Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...