wtorek, 21 lutego 2017

tarta z duszonym porem i łososiem

Łosoś, por i koperek to połączenie, które sprawdza się zawsze i w każdej sytuacji. Tak zwany klasyk. Tak samo jak tarta na kruchym spodzie. Połączmy to w całość i jedzmy :)


Składniki:
ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
- szczypta soli

farsz:
- 100 g łososia wędzonego dobrej jakości
- bardzo duży por (biała + jasnozielona część)
- koperek (ja użyłam suszonego)
- 200 ml śmietanki 30%
- 4 jajka
- sól, pieprz czarny grubo mielony 
- łyżka masła

Przygotowania zaczynamy od ciasta. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, jajko, śmietanę i sól. Szybko wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok 30 minut (lub zamrażarki na 15).

Pora kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pora i dusimy do miękkości. Na koniec doprawiamy odrobiną soli.

Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy na cienki placek wielkości naszej blachy do tarty. Wykładamy na wysmarowaną masłem formę i gęsto nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nie groch lub fasolę, aby ciasto podczas pieczenia się nie podniosło. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.

Na podpieczony spód wykładamy pora, następnie układamy plastry łososia.

Do miski wbijamy jajka, wlewamy śmietankę, przyprawiamy solą, grubo mielonym pieprzem i koperkiem. Masę jajeczną wylewamy na tartę i zapiekamy ok. 20 minut w 200 stopniach.

Smacznego <3

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design