3/19/2014

Zupa paprykowa

Pyszna, gęsta i sycąca. Dzięki zastosowaniu ostrych przypraw ma wyraźny smak i aromat. Robię ją bardzo często w sezonie jesiennym. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu a oprócz tego zupa ta ma w swym składzie to co uwielbiam najbardziej- paprykę. Uwielbiam to warzywo nad życie. Jest smaczne, zdrowe a przy tym jeszcze w sezonie bardzo tanie. Papryka ma wiele zastosowań. Można ją faszerować w całości, może też stanowić tylko dodatek do dania. Dla nie bojących się eksperymentów polecam też pałki z kurczaka z papryką i bananami.


Składniki:
  • 2 czerwone papryki
  • 5 dużych ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka kukurydzy
  • 1 duża cebula
  • 6 szklanek bulionu (może być też rosół)
  • 2 łyżki masła
  • chilli- płaska łyżka
  • słodka papryka- płaska łyżka
  • imbir- płaska łyżka
  • pół cytryny
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na maśle. Gdy się zeszkli  dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Całość podsmażamy do czasu aż warzywa staną się miękkie. Bulion (warzywny lub mięsno-warzywny) zagotowujemy. Do gotującego się bulionu dodajemy podsmażone warzywa. Dokładamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wywar gotujemy przez około 15 minut. Dodajemy odsączoną na sitku kukurydzę. Z cytryny wyciskamy sok, dodajemy do zupy.  Zupę doprawiamy do smaku chilli, słodką papryką i imbirem. Gorącą zupę wlewamy do miseczek. Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Źródło: przepis własny

Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: ok. 1 h
Koszt przygotowania: ok. 15 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger