2017/02/15

Omlet biszkoptowy z koktajlem truskawkowym i kokosem

Spontaniczne pomysły na śniadanie są zawsze najlepsze, nie trzeba zresztą mieć pełnej lodówki żeby przygotować przepyszne śniadanie! Dzisiaj zrobiłam delikatny, puszysty omlet biszkoptowy, który podałam z koktajlem truskawkowym, jako dodatek w postaci sosu. Prosty przepis, a w kilka minut mamy gotowe śniadanie, ale i wspaniały pomysł na podwieczorek. Możesz wykorzystać inne owoce, zwłaszcza te, które zamroziłeś latem! Palce lizać!


Omlet biszkoptowy z koktajlem truskawkowym

Składniki:

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • masło
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka mrożonych truskawek 
  • cukier do smaku
  • wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:
  • Do blendera kielichowego wlewamy jogurt.
  • Dodajemy truskawki i cukier.
  • Miksujemy, do uzyskania jednolitego płynu.
  • w razie potrzeby dodajemy więcej cukru.
  • Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
  • Do ubitych białek stopniowo wlewamy zmieszane żółtka.
  • Do piany z białek z żółtkami wsypujemy mąkę i miksujemy, aby połączyć składniki.
  • Rozgrzewamy nieprzywieralną patelnię, smarujemy masłem, także jej brzegi.
  • Wylewamy masę omletową.
  • Smażymy na średnim ogniu przez około 3 minuty.
  • Patelnię zestawiamy z ognia.
  • Na patelnię nakładamy podobnej wielkości talerz i przewracamy.
  • Odwrócony omlet przekładamy na patelnię i smażymy nie dłużej niż 2 minuty.
  • Podajemy podzielony na kawałki, z koktajlem truskawkowym, posypujemy wiórkami kokosowymi.


2 komentarze: