Czekoladowe ciastka w polewie czekoladowej słodzone daktylami

Czekoladowe serca słodzone daktylami
drukuj

Czerwone róże na Walentynki to banał. Zamiast róż wybieram czekoladę, bo lubię łakocie  Czekoladowe ciastka w polewie czekoladowej słodzone daktylami to jest to. Zdrowo-słodko, z serem i od serca.  Nie szukam odpowiedników w sklepie, bo na pewno takich nie znajdę. Pomimo mojej sympatii do Walentynek od czerwonych róż i słodkich gotowców wolę domowe wypieki, bo nic tak nie smakuje jak słodkość przygotowana własnoręcznie i to w zdrowszej wersji.

Wierz lub nie ale takie czekoladowe serca nie wymagają dodatku cukru, aby były słodkie. Do słodzenia ciasta użyłam suszonych daktyli, które bardzo dobrze zastępują cukier. Czekoladę, którą oblane są ciastka również wybrałam bez cukru. Moja słodzona była stewią, ale Ty możesz wybrać inną np. słodzoną ksylitolem.  Jeżeli chcesz przygotować czekoladę samodzielnie to zapraszam Cię TUTAJ do skorzystania z przepisu na domową polewę czekoladową ukrytą w przepisie na pomarańcze w czekoladzie.

Czekoladowe ciastka w polewie czekoladowej są wegańskie, bez dodatku cukru, jaj i mleka, czyli świetnie sprawdzą się dla alergików czy osób, które nie jadają tych produktów z różnych względów.

Resztki ciasta czekoladowego wykorzystaj TUTAJ do przygotowania pysznego deseru z truskawkowym i kokosową bitą śmietanką.

Ciastka w środku są miękkie i puszyste, w połączeniu z zastygniętą gorzką czekoladą i truskawkową posypką tworzą duet idealny.

Czekoladowe serca słodzone daktylami
Czekoladowe serca słodzone daktylami

Czekoladowe serca w polewie czekoladowej

słodzone daktylami

Ilość to: 12 ciastek 

Wartość odżywcza i wymienniki 1 serca w czekoladzie to:

WW = 1.49, WBT = 0.72, kcal = 124.3, węglowodany = 16, błonnik = 1.08g, białko = 2.56g, tłuszcz = 6.93g, Suma wymienników (WM) = 2.21, w tym procent WBT = 32

Składniki

ciasto czekoladowe

  • 1/4 szklanki (35g) mąki żytniej 720
  • 2/3 szklanki (70g) mąki orkiszowej razowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki (40g) oleju kokosowego lub masła klarowanego (rozpuszczonego) – masło w wersji niewegańskiej
  • 1/2 szklanki (125ml) mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
  • 1 garść (80g) suszonych daktyli bez pestek
  • 1 łyżka (10g) gorzkiego kakao

polewa czekoladowa

  • tabliczka (100g) gorzkiej czekolady bez cukru (słodzonej np. stewią, ksylitolem) – w wersji wegańskiej również bez mleka
  • 1/4 szklanki (50ml) mleka roślinnego lub więcej jeżeli czekolada będzie za gęsta
  • liofilizowane truskawki do posypania serc (opcjonalnie, można zrezygnować)

Wykonanie

  1. Daktyle zalej gorącą wodą i pozostaw do namoczenia na ok 20 minut.
  2. Do jednej miski wsyp obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, kakao – wymieszaj.
  3. Do drugiej wlej mleko roślinne, płynny tłuszcz (nie gorący!).
  4. Daktyle odsącz i zmiksuj na mus, dodaj do miski z płynnymi produktami.
  5. Wymieszaj płynne składniki z mokrymi.
  6. Formę (u mnie 24x24cm) wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. C (program pieczenia góra-dół, bez termoobiegu). Piecz 15 minut, wystudź.
  7. Przygotowanie polewy czekoladowej: do rondelka wlej „mleko” roślinne, dodaj połamaną czekoladę i rozpuszczaj w kąpieli wodnej. Mieszaj do czasu aż czekolada się rozpuści. Czekolada powinna być dość płynna, aby można było nią bez problemu polać serca. Jeżeli będzie za gęste, dolej więcej mleka lub wody po moczeniu daktyli.
  8. W międzyczasie z ostudzonego ciasta wykrawaj foremką do ciastek serca.
  9. Płynną polewą czekoladową polej serca. Jeżeli boki nie pokryły się czekoladą, to posmaruj je małą łopatką.
  10. Liofilizowane truskawki połam lub zmiksuje na drobniejsze kawałki, posyp nimi czekoladowe serca.
  11. Odstaw  do zastygnięcia polewy czekoladowej. Ja wstawiłam do lodówki, polewa zastygła wciągu 20 minut.
Porady

1. Jeżeli ciasto będzie za gęste dodaj kilka łyżek wody z moczenia daktylu lub mleka roślinnego.

2. Kupując czekoladę wybieraj taką, która będzie słodzona zamiennikami cukru, np.  ksylitolem lub stewią.

3. Gotową czekoladę możesz zastąpić domową polewą czekoladową. Przepis na polewę znajdziesz tutaj.

4. Pozostałe kawałki ciasta powstałe przy wykrawaniu serc możesz wykorzystać jako podkład do sernika, możesz je pokruszyć i dodać do owsianki lub płatków.  Możesz też ubić mleczko kokosowe, do szklanki wlać ubite mleczko, dodać pokruszone ciasto, owoce, np. truskawki, mandarynki i masz gotowy deser.

5. Mleko roślinne możesz zastąpić krowim, kozim czy owczym.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

3 przemyślenia nt. „Czekoladowe ciastka w polewie czekoladowej słodzone daktylami

  1. Są przepyszne choć u mnie w postaci ciasta, a nie wykrojonych ciasteczekJest bardzo pulchne ciasto, a przecież mamy tam mąkę pełnoziarnistą. Na pewno powtórzę. Dziękuję za przepis

  2. Witam

    Mam pytanie odnośnie oleju kokosowego użytego jako składnik ciasta czekoladowego – 1/4 szklanki (40 g) jest to waga już po rozpuszczeniu ?

    Pozdr

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[related_post themes="flat" id="1736"]