sobota, 14 stycznia 2017

PYCHOTKA

Uwielbiam kruche ciasto, a już szczególnie jego połączenie z kremem i kwaśnym dżemem :). Pychotka spełnia wszystkie zasady. Zaliczam je do kanonu ciast obowiązkowych na rodzinnych imprezach. Nie jest skomplikowane, ale w smaku bezcenne :)

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g dobrego masła
  • 6 żółtek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wszystkie składniki zagniatamy a powstałe ciasto dzielimy na pół.

SKŁADNIKI NA BEZĘ

  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywno. Następnie (cały czas ubijając) bardzo wolno dodajemy cukier. Na koniec już bez miksera dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. 

DODATKOWO BĘDZIE NAM POTRZEBNE 

1 słoiczek dżemu wiśniowego 
opakowanie płatków migdałowych

KOŃCOWE WYKONANIE :)

Formę  25/33 wykładam papierem. Na spód układam jedną część rozwałkowanego ciasta, na to połowa słoiczka dżemu wiśniowego. Następnie wykładam na to połowę bezy i posypuję płatkami migdałowymi. Jeżeli mamy 2 takie same brytfanki możemy przygotować dwa spody jednocześnie i upiec je w termoobiegu 
(170 stopni ok 40 minut), jeżeli nie musimy się bawić dwa razy. 

KREM

  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g dobrego masła

PRZYGOTOWANIE KREMU

Jedną szklankę mleka gotujemy z cukrami. Drugą miksujemy z żółtkami i mąką, po czym dodajemy do gotujące się z cukrami mleka. Gdy masa uzyska konsystencję budyniu odstawiamy do przestygnięcia.
Jak już budyń wystygnie miękkie masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy zimny budyń.

Gotowe ostudzone placki przekładamy powstałym krem. 
Ciasto gotowe :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz