wtorek, 10 stycznia 2017

3 BIT

Bardzo szybkie i proste ciasto. 
Bez pieczenia i stresowania się czy wyrośnie :). 
U nas zawsze robi je Szuler ( i bardzo często również sam je zjada :)). Pomimo kajmaku i budyniu nie jest słodkie i mdlące. 
Bardzo lubiane przez dzieci.

SKŁADNIKI
  • 5 paczek herbatników
  • 1 puszka kajmaku
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy 
  • 125 g prawdziwego masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 600 ml śmietany kremówki ( u mnie zawsze Piątnica 36%) plus 1 łyżka cukru pudru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Blaszkę o wymiarach 25/35 wyłożyć papierem. Na dno warstwę herbatników, na herbatniki delikatnie podgrzany kajmaki koleją warstwę herbatników.
BUDYŃ
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką po czym wlać do gorącego mleka i zagotować. Gdy nasza masa uzyska konsystencję budyniu przelewamy ją jeszcze gorącą na herbatniki. Studzimy. Gdy już całość wystygnie na wierzch kładziemy ubitą śmietanę. Dekorujemy startą czekoladą. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz