... Tekst alternatywny ...

Mus czekoladowy z trzech składników!


Bez laktozy, bez glutenu, bez konserwantów, bez chemii, bez sztucznych barwników i niepotrzebnego dosładzania!
Pyszny, kremowy, słodki mus czekoladowy! Pyszna propozycja na drugie śniadanie! A do tego prosty w wykonaniu.




SKŁADNIKI:


  • Gęste mleko kokosowe - 1 szklanka.
  • Suszone daktyle, bez pestek, moczone - 7 sztuk.
  • Kakao - 2 łyżki.





WYKONANIE:

Wszystkie składniki miksujemy na gęsty krem. Dekorujemy owocami.
Ważne, by daktyle suszone, szybciej moczyć przez 30 minut w gorącej wodzie.


9 komentarzy:

  1. Genialny pomysł na mus! Kocham czekoladę i wciąż szukam jakichś zdrowych zamienników. Twój przepis prezentuje się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko mleko kokosowe, musi być na prawdę bardzo gęste, bo inaczej to wyjdzie koktajl czekoladowy :) Fajną opcją jest, też zamrożenie takiego kremu. I otrzymamy lody czekoladowe :)

      Usuń
  2. Gdzie można kupić gęste mleko kokosowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję takie w puszce i przed użyciem trzymam 20-30 minut w zamrażalce :D

      Usuń
  3. Wygląda pysznie i na pewno tak smakuje :) Ale czy bez chemii i sztucznych dodatków to już niestety zależy od składu mleka kokosowego, a czasem miewa ono różne dziwne bardzo rzeczy w składzie ;) (czytajcie składy, proszę...!)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się. Producenci lubią oszukiwać. Sama ciągle poszukuję mleka kokosowego, ale bez zbędnych dodatków :)

      Usuń
  4. czy mozna zastapic czym daktyle np. rodzynki ????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daktyle, tu pełnią rolę słodzika głownie. Można zastąpić miodem.. ;-)

      Usuń
  5. Przed otwarciem puszki z mlekiem kokosowym nie należy nią potrzasac. Po otwarciu odlac wodę zebrana na wierzchu.Wtedt zostanie na spodziewać taka gęsta śmietanka.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 FIT KOLEŻANKA , Blogger