... Tekst alternatywny ...

Jajko „sadzone” na szpinaku.

Dziś propozycja na kolejne śniadanie białkowo- tłuszczowe.
Dla miłośników omletów będzie to miła zamiana.

W 100 gramach szpinaku jest tylko 23 kcal. Szpinak zawiera bardzo dużo witamin i minerałów. Ma witaminy takie jak K, A, C, B2, B6 oraz magnez, mangan, żelazo, wapń, potas i kwas foliowy. Szpinak dostarczy nam również witaminy E, cynku, protein, fosforu, błonnika pokarmowego i miedzi. Dodatkowo zawiera również niacynę, selen i kwasy omega-3. Czego chcieć więcej?




SKŁADNIKI:


  • Olej kokosowy - 2 łyżeczki.
  • Czerwona cebula - 1/4 sztuki.
  • Czosnek, zmielony - 1 ząbek.
  • Szpinak, świeży - 2 szklanki.
  • Jajka - 2 sztuki.
  • Żółta papryka, czerwone pomidorki - do dekoracji.
  • Sól, pieprz do smaku.



WYKONANIE:
Czerwoną cebulę, drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, szpinak i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy. Przekładamy na talerz. Na oleju smażymy jajka „sadzone”, doprawiamy do smaku. I układamy na górze szpinaku. Dekorujemy pomidorkami i żółtą papryką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 FIT KOLEŻANKA , Blogger