piątek, 20 stycznia 2017

Pieczone roladki drobiowe z suszonymi śliwkami

Pamiętacie roladki drobiowe z fasolką szparagową? Dzisiaj polecam Wam kolejną wersję roladek z piekarnika. Tym razem do środka dałam suszone śliwki a roladki owinęłam wędzonym boczkiem. Gotowe roladki podałam z pesso oraz sałatką z roszponki i pomidorków skropioną olejem rydzowym.



składniki:

2 podwójne duże piersi z kurczaka (ok 1,2 kg)
ok 220 g boczku wędzonego parzonego w cienkich plastrach
ok 250 g suszonych śliwek
sól,pieprz

dodatki
pesso pszenno-gryczane Wodzisław
roszponka
pomidorki koktajlowe
olej rydzowy lub sezamowy


Piersi dokładnie oczyści z błonek i tłuszczu. Każdą pierś przekroić na dwa płaty mięsa. Następnie rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na desce ułożyć 2-3 plastry boczku zachodzące na siebie. Następnie na boczku ułożyć jeden rozbity płat mięsa. Przy jednym brzegu ułożyć śliwki suszone, po ok 3-5 sztuk w zależności od wielkości śliwek. Zwinąć w roladkę razem z boczkiem począwszy od brzegu przy którym ułożone były śliwki. W ten sposób przygotować wszystkie roladki. Gotowe roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać 30 minut. Gotowe roladki podawać z dowolnymi dodatkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz