2017/02/03

Sałatka z fasoli i cieciorki z suszonymi pomidorami i parmezanem

Na tak skomponowaną smakowo sałatkę miałam ochotę już od dłuższego czasu. Dzisiaj wreszcie nadszedł ten moment i zrobiłam ją na śniadanie. Dodałam ząbek czosnku i posiekaną natkę z pietruszki, niebo w gębie! Całość wzbogaciłam typowo włoskimi składnikami, bo parmezanem i suszonymi pomidorami i tak powstała inspirowana słoneczną Italią, nie tylko weekendowa, przepyszna i prosta sałatka. Koniecznie do powtórzenia!


Sałatka z fasoli i cieciorki z suszonymi pomidorami i parmezanem

Składniki:

  • 1/3 szklanki czerwonej fasoli z puszki
  • 1/3 szklanki białej fasoli z puszki
  • 1/3 szklanki ciecierzycy z puszki
  • 5 kawałków suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek dobrej jakości

Przygotowanie:
  • Fasole i cieciorkę płuczemy z zalewy, odsączamy.
  • Przekładamy do miski.
  • Dodajemy obrany i posiekany czosnek oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory.
  • Skrapiamy oliwą z oliwek i mieszamy z posiekaną natką z piteruszki.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Przekładamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się".
  • Podajemy posypane startym parmezanem.
  • Świetnie smakuje z grzankami lub włoskimi paluszkami grissini.


6 komentarzy: