piątek, 11 listopada 2016

Bruschetta

Włoska przekąska stworzona dla miłośników pomidorów oraz czosnku. Pyszna, aromatyczna i szybka w przygotowaniu. Sprawdzi się zarówno w roli lekkiego śniadania jak i imprezowej przystawki dla gości.



Składniki
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 15 dużych listków bazylii 
  • 35 g mozzarelli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1/2 bagietki
Dodatkowo małe listki bazylii do dekoracji.

Przygotowanie 

Pomidorki nacinamy i wyciskamy sok (można go wykorzystać do zupy pomidorowej). Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy pomidorki, doprawiamy pieprzem oraz solą i smażymy, aż całkowicie się rozpadną.

Na koniec dodajemy resztę czosnku przeciśniętego przez praskę, wsypujemy posiekaną bazylię oraz pokrojoną w małą kostkę mozzarellę, ściągamy z ognia i delikatnie mieszamy.

Bagietkę kroimy na 12 kromek i podpiekamy na złoto w tosterze. Jeśli nie macie tostera możecie użyć piekarnika lub patelni. Na grzanki wykładamy ok.1 łyżkę pomidorów i dekorujemy bazylią.


Bruschettę można podawać zarówno na ciepło jak i zimno. Jeśli chodzi o mnie to zdecydowanie wolę ciepłą wersję.


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz