20.10.2016

Placuszki z cukini z szynką

Długo mnie nie było, różne tego były powody, ale już wróciłam :)

Bardzo chciałam się z Wami podzielić najpyszniejszymi placuszkami z cukinii na świecie ! Jak je spróbowałam, DOSŁOWNIE USZY MI SIĘ TRZĘSŁY Z RADOŚCI I WSPANIAŁEGO SMAKU.
Możecie myśleć co chcecie, że pewnie nie dobre, bo co chwila piszę,  że wszystko co tu zamieszczam jest wspaniałe, pyszne, smaczne etc. No ale JEST ! Przecież nie umieszczałabym przepisów, które nie są warte spróbowania :)

Dzisiaj taka szarówka, zimno, leje deszcz... takie placki na pewno poprawiły by Wam dzisiaj humor !



Składniki: (na około 3 osoby)

3 szt cukinii
8-10 dag szynki (szynka dowolna i moze być jej nawet więcej jak kto woli)
2 jajka
zielona pietruszka
1-2 marchewki
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista)
1-2 łyżeczki papryki w proszku - ostra słodka, jak wolicie
sol,pieprz, olej

Cukinie obieramy i trzemy na tarce o dużym oczku, solimy i jak puści sok to nalezy go odlać - w innym wypadku placuszki będą się rozpadać.
Marchewkę także obieramy i trzemy na tarce o dużym oczku.
Szynkę kroimy w kostkę, dodajemy jajka i posiekaną na drobno zieloną pietruszkę.
Mieszamy składniki razem, dosypujemy mąki, paprykę, pieprz - można także dosolić.
Jeśli okaże się że konsystencja naszej mieszanki jest za rzadka, polecam dosypać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej oraz pszennej w proporcji 1:1.

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy nasze pyszne placuszki z obu stron na rumiano. Polecam także wtedy po jednej usmażonej partii placków, spróbować czy nie są za mało doprawione. Wtedy też mozna manewrować mąką, bo widać czy placuszki się rozpadają czy nie. Wszystko jest zalezne od tego, ile soku puści cukinia. Niemniej jednak placki są warte zachodu !

Można podawać ze swoim ulubionym sosem, jednakże mi najbardziej smakowały bez żadnych dodatków. 

Smacznego !

Etykiety: ,

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna