Makaron z masłem orzechowym, mleczkiem kokosowym, papryką i groszkiem

Makaron z masłem orzechowym, mleczkiem kokosowym, papryką i groszkiem

Jak u mnie w domu stoi masło orzechowe, to nie potrafię koło niego przejść obojętnie... Co wejdę do kuchni to go wyjadam samo łyżką ze słoika albo jem na kanapkach z dodatkiem dżemu. Korzystając więc z tego, że jeszcze nie zjadłam go całego, zrobiłam z niego sos z dodatkiem sosu sojowego i mleczka kokosowego. Następnie wmieszałam go w makaron wraz z wcześniej podsmażonymi i doprawionymi na ostro paprykami i groszkiem. Jak to smakowało przekonajcie się sami ;)

Składniki

Ilość: 4 porcje

  • 400 makaronu razowego świderki
  • 100 g groszku mrożonego
  • 2 papryki czerwone
  • 1/2 cytryny
  • 4 czubate łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki mleczka kokosowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 małe garści orzeszków ziemnych
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Papryki dokładnie umyć i pokroić w paseczki oraz wrzucić je na małą patelnię z rozgrzanym olejem. Dodać chili, słodką paprykę, sok wyciśnięty z cytryny oraz sól i pieprz. Dusić do miękkości papryki, około 8 - 10 minut. Po tym czasie dodać groszek i dusić jeszcze około 3 minuty.

W garnku ugotować makaron al dente według wskazówek na opakowaniu.

W małym rondelku wymieszać ze sobą masło orzechowe, sos sojowy, mleczko kokosowe, przeciśnięty przez praskę czosnek i ewentualnie sól oraz pieprz. Całość można lekko podgrzać, ale nie zagotowywać.

Makaron odcedzić na durszlaku i wmieszać w niego warzywa z patelni oraz sos z masła orzechowego i mleczka kokosowego.

Gotowe porcje posypać orzeszkami ziemnymi, które można wcześniej podprażyć.

Smacznego :)

Makaron z masłem orzechowym, mleczkiem kokosowym, papryką i groszkiem 1Makaron z masłem orzechowym, mleczkiem kokosowym, papryką i groszkiem 2