wtorek, 17 stycznia 2017

Wegeburgery



Muszę przyznać, że to jedna z moich ulubionych kolacji!
Chrupiąca bułeczka, aromatyczny kotlecik, roztopiony ser, świeże warzywa i ostry sos... Mniam!
Naprawdę niczego im nie brakuje!
Z pewnością potrafią poprawić humor, mogą być ciekawą alternatywą od "nudnych" kanapek ;)

Składniki (2 duże porcje):
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 małe jajko
kilka łyżeczek mąki z ciecierzycy lub bułki tartej
2 łyżki tahini
odrobina chilli

2 bułki
ser żółty wędzony
warzywa np: sałata, cebula, ogórek kiszony, pomidor
dowolny sos: ketchup, czosnkowy...

Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki na kotleciki,
jeśli masa będzie bardzo luźna dodaj bułkę tartą lub mąkę z ciecierzycy.
Obtocz w bułce tartej i smaż z obu stron, aż będą rumiane.
Użyj szerokiej metalowej łopatki, żeby je przewrócić.
Bułki przetnij na połowy i chwilkę podpraż na patelni, żeby były chrupiące.
Ułóż wszystkie elementy wegeburgera ładnie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz