Kurczak curry z ryżem z piekarnika



Przepis na obiad, który robi się góra w 10-15 minut. Tylko piecze się przez jakiś czas ale piecze się samo a Ty masz czas np. na sprzątanie haha :) albo na swoje przyjemności i nie musisz stać w kuchni :) Taki obiad dosyć często pojawia się u mnie ponieważ szybkość w przygotowaniu to jedna z jego zalet, jest mega smaczny i można jeść na zimno i na ciepło. Gdy zrobię w dużym naczyniu żaroodpornym przez cały dzień pochodzę i podjadam, nie mogę się powstrzymać :) 

Składniki:

  • ryż najlepiej jaśminowy albo basmati 2 torebki
  • cebule 2 duże
  • pierś z kurczaka 1 szt. lub skrzydełka
  • zalewa:
    • masło pół kostki
    • 1 łyżka vegety
    • pieprz
    • papryka słodka 1 łyżeczka
    • curry 1 łyżeczka
    • ketchup 3 łyżki
    • 1 żabek czosnku
    • woda 2 szklanki
  • woda 1 szklanka do podlania
Do naczynia żaroodpornego wsypuję suchy ryż, rozkładam go równo, następnie na to wykładam cebulę pokrojoną w pióra i przyprawionego kurczaka wg własnego uznania (ja pokroiłam pierś z kurczaka w kostkę i przyprawiłam solą, papryką słodką, curry). Wszystko zalać zalewą.

Zalewa:
Rozpuszczam masło, dodaję resztę składników i dokładnie mieszam. 

Piekę w temp 180°C z termoobiegiem przez około 1,5 godziny. Gdy minie około 50-60 minut albo gdy zobaczę, że nie ma już wody w ryżu polewam 1 szklankę na całość. 

Smacznego! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Print Friendly and PDF
Copyright © 2016 Kuchnia Viki , Blogger